Popis produktu Špenát setý Fuji F1 / Harp F1 celoroční Špenát patří k listové zelenině, která je známá vysokým obsahem vitamínů a minerálů. Kromě železa obsahuje také kalcium, magnézium, zinek a selen. Vitamín E, který je ve špenátu bohatě zastoupen, pomáhá chránit organismus před karcinogenními chorobami, chrání cévy, játra a dokonce bojuje i proti únavě. Významnou roli ve špenátových listech sehrává i vitamín C. Přestože špenát neobsahuje až tolik železa, má mnoho jiných, zdraví prospěšných látek. Ve vysokých koncentracích obsahuje karotenoidy, které chrání buňky před stárnutím a lutein, který zabraňuje vzniku degenerativního onemocnění sítnice oka. Zelené špenátové listy jsou také bohatý zdroj vitamínů A, C, E, K a cenných minerálů, jako jsou magnézium, jód, železo a vápník. Špenát dále obsahuje i kyselinu listovou, jejíž množství v listech se už po několikaminutovém vaření snižuje na polovinu, a proto se doporučuje špenátové listy před konzumací jen mírně napařit. Antioxidační vlastnosti špenátu dokáží předejít škodlivé oxidaci cholesterolu, která je velice nebezpečná pro srdce i cévy. Hořčík zase zabezpečuje zdravý krevní tlak, stejně jako draslík, přičemž špenát zároveň obsahuje málo sodíku, jehož nadbytek tlak zvyšuje. Vitamin K dokáže zadržovat vápník v kostech, takže jsou pevnější. K tomu přispívají i další minerály, které tato mimořádně zdravá zelenina obsahuje. Kromě zmíněných pozitivních účinků dokáže špenát zabránit vzniku vředů a díky rozmanitým phytonutrientům a pigmentům ochrání pokožku před škodlivým UV zářením. Z pěstitelského hlediska vyžaduje špenát setý hlinitopísčité, dostatečně vododržné půdy s pH 6 - 7,5. Nesnáší suché a kyselé půdy a větrné polohy. Jarní kultura z březnových výsevů se sklízí 5 - 6 týdnů po výsevu. Jako následná plodina ze srpnových výsevů se sklízí v září až v říjnu. Pro přezimování a ranou jarní sklizeň se vysévá v září. Špenat lze sklízet dvěma způsoby, a to probíráním plně narostlých listů a tím mít několik sklizní, nebo jednorázovým ořezáním všech listů.