Trsnatec lupenitý (Grifola frondosa) Význam pěstování Trsnatec lupenitý patří mezi nejdražší houby, má vynikající chuť. Plodnice obsahují mnoho účinných léčivých látek a mají mimořádnou protirakovinnou aktivitu. Plodnice vyrostlé na dřevě bývají tužší než plodnice vyrostlé z pilinového substrátu. Pěstování na dřevě Potřeby k pěstování Zrnitá sadba, čerstvé kmeny z listnatých stromů (nejlépe dubů), nebo pařezy v zemi, plastový pytel, štěpařský vosk. Pěstební postup Kmeny asi 2 měsíce po pokácení o průměru 150-200 mm nařežeme na délku asi 0,5 m. Do kmenů vyvrtáme otvory o průměru 10-15 mm ve vzdálenosti 100 mm a hloubce 20 mm. Tyto otvory vyplníme kolíčkovou sadbou a uzavřeme voskem. Kmeny uložíme do pytlů, ty zavážeme přes vatový filtr a dáme je prorůstat do teploty 20 ?C. Kmeny prorůstají asi 5 měsíců. Potom prorostlé kmeny vyndáme z pytle a zakopeme na stinné místo venku. Dáme je nastojato tak, aby 1/3 byla nad zemí. Po jednom až dvou letech se objeví plodnice. Obdobně naočkujeme i pařezy v zemi a po naočkování se zakryjeme perforovanou plastovou folií, kterou můžeme na pařez přibít. Pařezy odkryjeme, až prorostou, to trvá asi jeden rok. Pěstování na pilinách Potřeby k pěstování Piliny z listnatých dřevin 75%, hobliny nebo štěpku z listnáčů 25%, varný sáček (např. na tlačenku), zrnitá sadba. Pěstební postup Piliny je nutné tepelně ošetřit (sterilizovat varem). Vlhké piliny naplníme do varného sáčku a lehce zavážeme provázkem. Sáčky postavíme do hrnce úvazky nahoru a zalijeme vodou, aby úvazky byly nad vodou. Sáčky vaříme alespoň 1 hodinu. Po vychladnutí sáčky očkujeme tak, že v čisté místnosti sáček otevřeme a předem vyvařeným držátkem vařečky uděláme do pilin v sáčku otvor až na dno. Do něj nasypeme rozdrobenou sadbu a sáček přes vatičku v úvazku zavážeme. Položíme jej prorůstat v teplotě 20-25 ?C. Po 2-3 měsících jsou sáčky prorostlé podhoubím. Sáčky postavíme na světlo a uděláme buď 2 řezy v horní části, nebo odstraníme celou horní část (v tomto případě je třeba častěji mlžit vodou). Plodnice se vytvářejí při teplotě 8-15 ?C. Sáčky je lepší otevřít, až když narostou malé plodnice.