Japonské houby shimeji si stále častěji nacházejí místo v kuchyních po celém světě. Spolu s houbami shiitake a enoki patří do „svaté trojice“ nejoblíbenějších hub v Japonsku. Český název houby je líhovec moučný. Přezdívá se jí také plážová houba, protože často roste na kmenech spadaných stromů na plážích. Shimeji mají jemné houbové aroma s oříškovou chutí. Je nutné je tepelně opracovat vařením, dušením nebo pečením, protože v syrovém stavu jsou hořké. Po tepelné úpravě si zachovávají stejný tvar i konzistenci.
V gastronomii mají shimeji pestré využití. Můžete je použít do asijských nudlí, polévek nebo pokrmů ve stylu wok. V evropské kuchyni jsou ideální do omáček, těstovin a polévek, kterým dodají jemnou houbovou chuť i zajímavý vzhled. Díky svému tvaru se přidávají do klasických houbových pokrmů.
Zdroj: kosik.cz