Praganda je speciální solící směs na uzenářské výrobky. Tato sůl zaručuje krásnou barvu masa, ochranu masa před mikroorganismy a rychlé proležení. Solící dusitanová směs Praganda® (tzv. rychlosůl) se používá k nakládání a předúpravě masa, určeného pro další zpracování do masných výrobků, konzerv a polokonzerv.
Zajišťuje stabilitu vybarvení a chuťové vlastnosti masných výrobků.
Praganda® nesmí být používána k přímému solení potravin a hotových pokrmů.
Je určena výhradně pro použití v masném průmyslu.
- Solící řeznická nakládací dusitanová směs pro domácí uzené masné výrobky
- Složení: jedlá kamenná sůl 98 %, cukr, dusitan sodný, dextróza, škrobový sirup
- Obsah dusitanu sodného: max. 0,3 %.
Návod na použití uvedený na obalu:
Uzené maso - kusy masa se nasolí směsí Praganda (20 - 30 g/1 kg masa). Nasolené maso se nechá asi 2 dny v chladu zaležet. Poté se zalije lákem (na 1 litr se použije 100 g Pragandy) a nechá se zaležet až 10 dnů v chladnu, přičemž se doporučuje po 2 - 3 dnech maso překládat. Zaležené maso udíme obvyklým způsobem.