Pistácie ve skořápce pražené, solené 100g
- Zařazení: Suché skořápkové plody
- Složení: Pistácie pražené neloupané, sůl
- Výrobek může obsahovat stopy arašídů, jiných skořápkových plodů, oxidu siřičitého nebo sezamu.
- Země původu: Írán, USA
- Skladování: Skladujte na temném, chladném a suchém místě.
- Balení: Jednorázový PP obal
Výživové údaje na 100 g
Energetická hodnota 2 374 kJ / 567 kcal |
Tuky: |
44,82 g |
z toho nasycené mastné kyseliny: |
5,46 g |
Sacharidy: |
29,38 g |
z toho cukry: |
7,74 g |
Vláknina: |
9,9 g |
Bílkoviny: |
20,95 g |
Sůl: |
1,25 g |
Plody keře pistácie, původem z Asie. Oříšky jsou ukryty ve světlých skořápkách, na keři rostou v hroznech. V době zralosti skořápky podélně pukají, ale pokud jsou nepříznivé podmínky, k prasknutí nemusí dojít. Jádro se barevně pohybuje od žluté po zelenou, čím zelenější je, tím je kvalitnější. Pistácie mají charakteristickou nasládlou chuť, obsahují velké množství oleje – lisuje se z nich pistáciový olej, dále jsou zdrojem bílkovin, cukru, draslíku, hořčíku, vápníku, železa, zinku a selenu. Působí kladně na náš krevní tlak. Jádra pistácií se konzumují čerstvá nebo různě tepelně upravovaná – pražená, ale také se z nich vyrábí pistáciová zmrzlina. Díky velkému obsahu prospěšných látek jsou nesolená jádra vhodným doplňkem stravy pro osoby držící dietu.