Fenykl Di Firenze

číslo produktu: 10160
Cena
19
Cena EUR
0,75
Cena zlotý
3,24
Původní cena
0
Ušetříte
0
Skladem
ks
Varianty
Název Množství Kód Cena
Fenykl Di Firenze 1,5g 10160
19 Kč
Fenykl Di Firenze
Množství 1,5g
Množství ks 1

Odrůda lahůdkové zeleniny s charakteristickým aroma. Pěstuje se pro kulovité hlízy. Náchylná na vybíhání do květu.

Jak pěstovat fenykl:

  1. Pro dobrou úrodu potřebuje teplé, před větry chráněné a slunečné místo, půda by měla být dostatečně hluboká, propustná, hlinitopísčitá.
  2. Nejčastěji se fenykl pěstuje jako následná plodina po raných bramborách, hrášku a listových salátech.
  3. Fenykl sladký vyséváme od poloviny června do konce července přímo na záhon. Po vzejití vyjednotíme na spon cca 30 x 15 cm. Od setí do sklizně potřebuje přibližně 70 dní.
  4. Krátké dny v září a v říjnu a nižší teploty brání vybíhání rostlin do květu a podporují tvorbu žádoucích listových bulev.
  5. Fenykl sladký můžeme také na jaře předpěstovat – podmínkou nevybíhání do květu je klíčení semen ve výsevních miskách při teplotě nad 20 °C a výsadba sazeniček se 3–4 pravými lístky na záhon až po 15. květnu. 
  6. Pro zdárný růst a tvorbu šťavnatých listových hlíz potřebuje fenykl sladký teploty od 7 °C, ale ne vyšší než 24 °C, které mu naopak neprospívají.
  7. Jakmile je bulva velká přibližně jako vejce (v průměru asi 5 cm) můžeme k ní přihrnout zeminu, aby se vybělila – zelenina je pak křehčí a chutnější.
  8. Fenyklu neprospívá přímé hnojení a okopávání, neboť rostliny s narušenými kořeny netvoří pěkné bulvy. 
  9. Důležitá je dostatečná a pravidelná zálivka odstátou vodou, půda nesmí vyschnout. Při nedostatku vláhy není hlíza dost šťavnatá.
  10. Listové hlízy fenyklu sklízíme od konce července do září. Celé rostliny uřízneme těsně nad povrchem půdy i s patkou, aby se hlíza nerozpadla. Dobře vyzrálé řapíky z pozdní říjnové sklizně jsou krátkodobě skladovatelné zhruba do Vánoc.